Dansurile romanilor

Dansuri:

Dans oltenesc:

Jocurile olteneşti sunt repezi, dinamice, necesitând agerime şi virtuozitate. Se execută în deplasări rapide şi spaţii bruşte de direcţie, cu paşi încrucişaţi, bătăi şi sincope, fluturări de picioare şi pinteni. Desenul variat al dansurilor, conferă o poziţie specială în peisajul dansului românesc.

Dans moldovenesc:

Dansurile moldoveneşti se caracterizează prin uşoare legănări ale corpului, iar paşii nu au amplitudine mare în general, fiind paşi bătuţi şi în contratimp, care conferă o sonoritate continuă, sacadată. Se joacă pe perechi şi cu mici salturi şi pinteni la bărbaţi.
Dans din Oaş:

Făcând parte din Transilvania de nord această zonă excelează în costume de o bogăţie ornamentală extraordinară atât la femei cât şi la bărbaţi, iar în dans întîlnim paşii mărunţi şi tropotiţi a căror trepidaţie se transmite întregului corp al dansatorului.Dans din Năsăud

Jocurile din această zonă sunt însoţite de bătăi sincopate cu pinteni, bătăi din palme şi bătăi cu palma pe cizmă, pe diferite segmente ale picioarelor şi cu răsuciri. Întâlnim aici jocuri numite “învârtita”, “haţegana”, sau “dealung”.

Dans din Bihor

Vine din vestul Transilvaniei si cuprinde interesanta zona a celor trei Crişuri.
Avem de-a face cu un ritm sincopat şi schimbări de accent pe parcursul jocurilor care sunt foarte variate. Sunt jocuri de perechi, în care partenerii pornesc cu paşi comuni, păstrând ritmul de bază şi apoi băiatul evoluează în combinaţii interesante de pinteni şi bătăi sincopate.
Căluşul oltenesc:

Acesta este dintre cele mai vechi dansuri populare româneşti. De origine, căluşul a fost un dans ritual, inclus în obiceiurile tradiţionale de primăvară, menit să izgonească bolile.
Dansatori, în număr impar ( 7, 9, sau 11 ) conduşi de un vătaf, purtând cu ei bâte încrustate cu motive populare, poartă încălţăminte cu pinteni şi zurgălăi, pălării împodobite cu betele, fluturi auriţi şi mărgele.
Dansul constă în alternarea unui mare număr de figuri, indicate de vătaf şi imitate de ceilalţi, iar strigăturile nu contenesc tot timpul dansului.
Suita de Muntenia cuprinde jocuri variate, mixte, dar şi jocuri de bărbaţi şi jocuri de femei. Jocurile se desfăşoară cel mai mult în cerc şi în semicerc. Bogăţia ritmică a paşilor este foarte mare, întâlnindu-se des sincopa şi contratimpul. Cele mai întâlnite sunt horele de mână, horele pe bătaie, brâurile bărbăteşti şi femeieşti ale căror paşi se desfăşoară pe durata a 6 sau 8 timpi.

Partener traditional

TVR Craiova

Ziarul Lupa

TVF Oltenia

GTV

Radio Oltenia Craiova

Jurnalul Olteniei